Dunabogdányi Általános Iskola és
Alapfokú Művészeti Iskola

MENÜ

Anyaországi diákok felvidéki körútja

PrintFriendly and PDF
 
Határtalanul! program keretében Felvidéken, a Szepesi vár tövében (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)
 

Magyarország kormánya a Határtalanul program meghirdetésével és támogatásával célul tűzte ki a magyar-magyar kapcsolatok építését, személyes kapcsolatok kialakítását és elmélyítését.

A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, s így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Ezt a lehetőséget használta ki a Dunabogdányi Általános Iskola, amikor benyújtotta a pályázatát, és a sikeres elbírálás után megtervezte a 7. osztály kirándulását. A pályázat előkészítő szakaszában ellátogattak Budapesten a Magyarság Házába, ahol megtekintették a felvidéki kitelepítések ihlette kiállítást. Ezáltal is közelebb kerültek a felvidéki magyarság történelméhez, hiszen úti célnak Felvidék csodálatos tájait és városait választották Görgei Artúr 1849-es téli hadjárata nyomán.

Barátságos mérkőzés után, a dunabogdányi és a szőgyéni iskola diákjai (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

A három napra tervezett kirándulást a szőgyéni magyar iskola meglátogatásával kezdték, ahol a Csongrády Lajos Alapiskola bemutatása és megtekintése után közös sportprogramon vettek részt és barátságos focimeccset rendeztek az iskola tornatermében. Ezt követően megtekintették az iskola udvarán Görgei Artúr tábornok mellszobrát, a szőgyéni tájházat, a régészeti múzeumot, a Kortárs Galéria állandó és időszerű kiállítását és a Nagyboldogasszony-templomot.

Szőgyén községnek és Dunabogdánynak az elmúlt években már volt közös programja. A felvidéki kitelepítések után a szőgyéni Franta család Dunabogdányban lelt ugyanis új otthonra. Ennek kapcsán a közelmúltban látogatást tett Szőgyénben a Dunabogdányi Esterházy János Társaság, és több alkalommal voltak fellépő csoportok a szőgyéni rendezvényeken.

Alsósztregován Madách Imrére emlékezve (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

A szőgyéni látogatást követően továbbindult a harminckét tagból álló csapat, Selmecbányán látogatást tettek a Szabadtéri Bányászati Múzeumban, és megcsodálták az óváros történelmi nevezetességeit. Ezt követően Körmöcbányán a híres pénzverdét keresték fel, majd Besztercebányán városnéző körúton tekintették meg a helyi nevezetességeket.

Ellátogattak Toporcra, Görgei szülőfalujába, ahol megkoszorúzták a család emléktábláját. A Szepesség gyöngyszemei közül nem maradt ki a szepesi vár, Igló, Szepesgörgő, s az alsósztregovai Madách-kúria sem. A program utolsó állomása Kassa volt, ahol az egzotikus Rodostói házban járhattak a nagyságos fejedelem nyomában.

Szőgyénben a Kortárs Galéria épülete előtt (Fotó: Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

Biczák Orsolya tanár elmondta, hogy a gyerekek a kirándulás keretében folyamatosan részt vettek különböző szórakoztató, csapatépítő jellegű programokon is, mint a táncház, tábortűz, gasztronómiai foglalkozások. Végezetül leszögezte, hogy a Határtalanul pályázat rendkívül izgalmas, színes, változatos programot kínált ezúttal is, melynek keretén belül megismerkedhettek Szlovákia magyar vonatkozású történelmi helyszíneivel, nevezetességeivel, csodálatos tájaival. Reméli, hogy a hetedikesek kirándulása hagyományteremtőnek bizonyul, és az iskola diákjainak lesz még lehetőségük közelebbről megismerkedni a határon túl élő magyarság életével, mindennapjaival.

 

Hírek

 • ERASMUS+

 • Erzsébet táborok

 • Határtalanul
  2018-05-15 14:35:53

 • @Ellenőrző
  2017-10-13 15:37:09

  Felhasználónév

  a tanuló 11 jegyű oktatási azonosítója
  mely megtalálható a diákigazolványon

  Jelszó

  a diák születési ideje
  ÉÉÉÉ-HH-NN
  formátumban


  Csengetési rend

  0. óra 7:00 - 7:45
  1. óra 8:00 - 8:45
  2. óra 8:55 - 9:40
  3. óra 9:50 - 10:35
  4. óra 10:45 - 11:30
  5. óra 11:40 - 12:25
  6. óra 12:45 - 13:30
  7. óra 13:40 - 14:25
  8. óra 14:30 - 15:15
  9. óra 15:20 - 16:05
  10. óra 16:10 - 16:55

   

 • Online tanulás

  Hasznos oldalak a tanuláshoz, gyakorláshoz
  KICSIKNEK, NAGYOKNAK


   

 • ADÓ 1%

  1% az iskola alapítványának!

  1%

  A Dunabogdányi Iskoláért Alapítvány
  köszönettel fogadja az adóbevallások során felajánlott 1%-ot

  Adószám: 18216970-1-13

   


   

 • Összefogás az udvarért!


   

 • Már a Facebookon is! Csatlakozz!
  2015-10-23 17:27:17

  fac

   

   

   


Asztali nézet